Kotikokki


Tervetuloa kokkailemaan

PITSAPANNARI
4 dl maitoa
1 kananmuna
½ tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
3 dl vehnäjauhoja
(½ dl leseitä)
2 rkl öljyä
Täyte:
pala purjoa
paprikan pala
75 g kinkkua tai salamisuikaleita tai jotain muuta pitsasuikaletta
1 tomaatti tai monta pikku tomaattia
1 tl oreganoa tai maun mukaan
Pinnalle juustoraastetta
1. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen
2. Voitele piirakkavuoka esim 28 cm halkaisija
3. Sekoita taikina-aineet kulhossa, ei tarvitse vatkata
4. Valmista täyte: halkaise, huuhtele purjo ja leikkaa ohuiksi puolirenkaiksi
5. Pese, halkaise ja poista siemenet paprikasta
6. Leikkaa pala paprikaa, kinkku ja tomaatti pieniksi kuutioiksi
7. Kaada taikina vuokaan, ripottele täytteen ainekset päälle ja pinnalle juustoraaste
8. Kypsennä uunin keskitasolla 25 -30 minuuttia.


Maa-artisokkakeitto
pieni alkupalakeitto kolmelle-neljälle
500 g maa-artisokkia
2 dl kermaa
4 dl maitoa (varaa hiukan enemmän, jotta voit tarvittaessa ohentaa keittoa)
suolaa
valkopippuria
1. Kuori ja paloittele maa-artisokat.
2. Laita kattilaan maito ja kerma. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Lisää maa-artisokat ja keitä, kunnes ne ovat kypsiä.
3. Soseuta samettisen sileäksi. Lisää tarvittaessa maitoa, jos keitto on liian paksu.

Hapankorppu- mätileivokset
48 palaa
Pohja
200 g hapankorppuja
150 g laktoositonta voita
1/2 pussia (à 150 g) pastajuusto raastetta
Täyte
150 g kirjolohen mätiä
6 liivatelehteä
150 g kylmäsavulohiviipaleita
1 - 2 (n. 170 g) punasipulia
1 dl ruohosipulia
1 prk (2 dl) laktoositonta vispikermaa
1 rasia (200 g) sitruuna tuorejuustoa, laktoositon
1 prk (200 g) laktoositonta kermaviiliä
1 tl rouhittua mustapippuria
2 rkl sitruunamehua
Koristeluun
50 g kirjolohen mätiä, ruohosipulia
Valmistusohje
Laita mäti valumaan siivilään.
Hienonna hapankorput monitoimikoneessa tai survimella käsin. Lisää sulatettu, jäähdytetty voi ja juustoraaste.
Taputtele seos n. 28 x 34 cm:n kokoiseksi levyksi leivinpaperin päälle tarjottimelle tai uunipellille. Laita jääkaappiin.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Leikkaa kala ja sipuli pieniksi kuutioiksi. Hienonna ruohosipuli.
Vaahdota kerma.
Notkista tuorejuusto kulhossa. Lisää kermaviili. Vatkaa tasaiseksi. Lisää kala, sipuli, ruohosipuli ja mustapippuri. Sekoita.
Purista liivatteet kuiviksi. Liuota ne kiehuvan kuumaan sitruunamehuun. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen.
Lisää valutettu mäti ja kermavaahto viimeisenä seokseen.
Kaada täyte pohjalle. Tasoita pinta. Nosta jääkaappiin. Kun täyte alkaa hyytyä, pistä siihen cocktailtikkuja ja peitä pelti tuorekelmulla.
Anna hyytyä 4 - 5 tuntia tai seuraavaan päivään.
Leikkaa levy paloiksi (6 x 8). Koristele.
Tarjoa alku- tai cocktailpaloina tai juhlavan noutopöydän suolaisena pikkuherkkuna.


Mummin mustikkapiiras
(6-8 palaa)
3 ½ dl vehnäjauhoja,½ dl sokeria,75 g voita tai margariinia
1 ¼ dl maitoa tai vettä,¼ hiivapaketti
Pinnalle
4-5 dl mustikoita, 1 tl perunajauhoja
Muruseos
1 dl vehnäjauhoja, 1 dl kaurahiutaleita, 50 g margariinia
½ dl sokeria, 1 rkl vaniljasokeria

Mittaa kulhoon jauhot, sokeri ja rasva. Nypi ainekset raemaiseksi seokseksi. Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen ja lisää taikinaan. Vaivaa taikina tasaiseksi ja anna rauhoittua noin 5 minuuttia. Kauli se sitten vuoan kokoiseksi levyksi leivinpaperin päällä. Vetäise pohja leivinpaperin avulla vuokaan kohoamaan peitettynä noin puoleksi tunniksi.
Valmista sillä aikaa muruseos. Mittaa kulhoon jauhot, hiutaleet, kylmä rasva sekä sokerit ja nypi murumaiseksi seokseksi. Sekoita mustikoihin perunajauhot (pakastemustikat jäisinä) ja levitä ne kohonneen piiraspohjan päälle. Ripottele pinnalle muruseos nokareina. Paista piirakkaa 200 oC noin 25 minuuttia.
Tarjoa vaniljajäätelön, -kastikkeen tai -jogurtin kera.


Ihastuttavat kuppikakut kevään juhliin

Muffinssit: 225g hienoa sokeria, 210 g vehnäjauhoja, 2 tl leivinjauhetta, 25 g maissi/perunajauhoa, 125 g tuoreita mansikoita murskattuna, 225 g voita lämpöisenä, 4 suurta kananmunaa
Vatkaa sokeri ja voi vaahdoksi, lisää munat yksi kerrallaan vatkaten ja lopuksi muut aineet. (annoksia noin 12 kpl)
Lusikoi paperisiin muffinssivuokiin ja paista noin 20 min 160 - 180 asteessa. Jäähdytä, päällystä vaniljakreemillä ja mansikoilla!
Koristeluun: vaniljakreemiä (110 g voita, 60 ml maitoa, 1 tl vaniljasokeria, 500 g tomusokeria vatkataan tasaiseksi seokseksi, voit värjätä kreemin elintarvikeväreillä!) ja mansikoita.
Helpoin tapa muffinien tekoon on hankkia valmista muffinssijauhetta kaupan hyllyltä ;)

Halloween hämähäkkikakku

Pohja: valmis (tumma)kakkupohja tai tavallinen täytekakkupohja ( 4 munaa, 1,5 dl sokeria(vispaa kovaksi vaahdoksi), 1,5 dl vehnäjauhoja, 1 tl leivinjauhetta, 1 rkl kaakaojauhetta, paisto 175 astetta noin 30-45 min)
Halkaise jäähtynyt kakku kahtia, kostuta viipaleet 1/2 dl:lla mehua tai maitoa.
Täyte: 2 dl kermaa, 2 tl sokeria, 0,5 tl vanilliinisokeria, 1-2 banaania
Vaahdota kerma, mausta sokereilla, levitä toisen puolikkaan päälle ja sen päälle banaaniviipaleita.Nosta toinen puolikas kanneksi ja paina tiiviiksi.
Kuorrutus: 25 g voita, 2,5 rkl vahvaa kahvia, 1 rkl kaakaojauhetta, noin 2 dl tomusokeria, 1 tl vanilliinisokeria
Sulata rasva, sekoita mukaan kahvi, kaakao ja viimeisenä tomusokeri ja vanilliinisokeri. Kaada hieman jäähtyneenä kakun päälle.
Koristelu: valkoista sokerikuorrutetta (1dl tomusokeria+tilkka vettä), esim pyöreä karkki hämähäkiksi
Valmista pursotettavaksi sokerikuorrutus sekoittamalla tilkka vettä tomusokeriin tai käytä valmiita piparikoristetahnoja. Pursota 6-8 suoraa viivaa kakun yli niin, että ne risteävät toisensa samassa pisteessä. Pursota lopuksi seittiin renkaita, aseta hämähäkiksi sopiva karkki kakun päälle ja pursota sille 8 jalkaa.


Välimerellinen uunikala (laktoositon)
4 - 6 annosta

700 - 800 g kalafileetä esim. kirjolohta, kuhaa
yhden sitruunan kuori raastettuna
1/2 tl sitruunapippuria
1 rasia (100/65 g) anjovisfileitä
1/2 - 1 prk (a 180 g) esim Valio Viola laktoosittomia salaattijuustokuutioita
2 dl laktoositonta ruokakermaa

Poista kalafileestä nahka. Laita kala uunivuokaan. Pese sitruuna harjalla ja kuumalla vedellä. Raasta keltainen pinta ohuelti. Ripota raaste ja sitruunapippuri kalan päälle. Valuta anjovis ja lisää "ruudukkona" kalan pinnalle. Lisää valutettu juusto ja kerma vuokaan. Paista 175 asteessa uunin keski/alaosassa noin 40 min.
Tarjoa riisin tai perunoiden kanssa.


Oluinen savupaisti

1 kg paisti
5 sipulia tai salottisipulia
140 g pekonia
1 valkosipuli
2 dl esim Leffe Brune tai Sinerbrychoff Velvet -olutta
pari rosmariinin oksaa
suolaa
pippuria
öljyä
savustuspussi (grilliin sopiva)

Pistele lihaan veitsellä reikiä ja työnnä valkosipulinkynsiä sisään. Hiero lihan pintaan öljyä, ripottele suolaa ja pippuria. Päällystä paisti pekonisiivuilla. Laita savustuspussiin paisti, sipulit, olut ja rosmariini. Sulje tiiviisti, laita pussi hiillokselle noin 1 - 1.5 tunniksi. Lopuksi anna vetäytyä muutamia minuutteja pussin sisällä.
Voit tehdä paistin myös sähköuunissa uunisavustukseen tarkoitetussa pussissa.
Nauti perunoiden, raikkaan salaatin ja esim Tosivahvan Karhun kera ystävien seurassa.


Kinkkupiirakka, gluteeniton

1,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl gluteenittomia tattarijauhoja
1 tl leivinjauhetta
puoli tl suolaa
100 g voita
0,5 dl vettä
täyte:
100 g levittyvää sulatejuustoa, johon sekoitetaan
40 g tomaattipyreetä
100 g purjoa, pilkotaan, kuullotetaan paistinpannulla
puoli keltaista paprikaa pilkotaan
200 g kinkkusuikaleita
hiukan mustapippuria ja valkosipulirouhetta
päälle:
1 kananmuna sekoitettuna 1 dl ruokakermaan

Sekoita kuivat aineet keskenään, nypi voi joukkoon, sekoita vesi taikinaan (saa jäädä löysäksi). Painele taikina halkaisijaltaan 28 cm:n vuoan pohjalle ja reunoille ja esipaista pohjaa uunin alatasolla 200 asteessa noin 8-10 min.
Levitä täyte pohjalle ja kaada pinnalle kananmuna-kermaseos. Voit laittaa vielä juustoraastetta, jos haluat juustoisen pinnan. Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 30 min.

Piirakan voi valmistaa myös tavallisista jauhoista :)

 

 

Uusimmat uutiset

Tieisännöitsijä aloittaa 1.1.2023
hei Kiitos kuluneista 13:sta vuodesta. Tiekunnan hallitukset ovat olleet aina yhteistyöhenkiset Lue lisää...
- - - - -
Asfaltointi 11.11.2022
Tervehdys Latonpääntien korjausasfaltointi suoritetaan huomenna 11.11. klo 12 - 16 välisenä Lue lisää...
- - - - -
Kesäretki
Tervetuloa Luonnonmaa-yhdistyksen kesäretkelle 30.6.2022 Lähdemme klo 8.00 Kultarannan koulun parkkipaikalta Lue lisää...
- - - - -
Lisää uutisia

Uusimmat dokumentit

Dokumentit ovat vain osakkaiden katsottavissa
- - - - -
Vuosikokouspöytäkirja 2021
- - - - -
Vuosikokouspöytäkirja 2022
- - - - -
Vuosikokouspöytäkirja 2023
- - - - -
Lisää dokumentteja